A horgászbotok fajtái

A horgászbotok fajtáiA sikeres horgászat egyik legfontosabb része a tökéletes horgászbot kiválasztása. Kezdőként nem egyszerű kiválasztani a megfelelő botot, érdemes tehát előre megismerni a lehetőségeinket.

A horgászbotokat különböző tulajdonságok alapján csoportosíthatjuk.

A gyűrű nélküli horgászbotok közé a spiccbotok és a rakós botok tartoznak. A spiccbotok olcsók és könnyen használhatók, aminek köszönhetően fiatalok és kezdők számára ajánlott általában. Ugyan nagy halakat nehéz fogni egy spiccbottal, de a kisebbekhez tökéletes.

A rakós bot elsősorban a versenyhorgászok körében terjedt el, de egyre több hobbi horgász is használja már. Több részből áll egy rakós bot, így különböző méretekre állítható össze. Általában 9, 11, 13 méteres változatban használják.

A gyűrűsoros horgászbotok az általános botok, hazánkban legtöbben ezeket használják. Drágábbak, mint a gyűrű nélküli botok, különösen azért, mert orsót is kell vásárolni hozzájuk. Van belőlük teleszkópos és több részből összeállított változat is, így mindenki megtalálja azt, ami számára legjobban megfelel.

A fenekező horgászbotok nagyobb halak kifogására is alkalmasak, általában 3-3,6 m közötti kivitelben készülnek.

A bojlis horgászbotok a bojlizás kedvelőinek igényeinek megfelelően készülnek. A rövidebb változatok kisebb távolságokra készülnek, de a hosszabbakkal akár 150 m felett dobótávolság is elérhető, feltéve, hogy megfelelő orsóval rendelkezünk.